Reflux

Reflux, het uitspugen van de voeding, bestaat in 'gewone' reflux en verborgen reflux. In beide gevallen geeft het vaak overprikkeling en pijn van de slokdarm waardoor uw kindje hard en ontroostbaar kan gaan huilen. Niet alleen het soort voeding kan van invloed zijn, ook obstructies van zenuwen, een slecht functionerende maag of twaalfvingerige darm, etc. kunnen de oorzaak zijn. Osteopaten zijn opgeleid om e.e.a. uit te vragen en te onderzoeken. De behandeling van pasgeborenen bestaat altijd uit zachte, rustige technieken.

Reflux is één van de meest voorkomende problemen waarvoor baby’s bij de osteopaat komen. Reflux is te herkennen aan de het onderstaande:

  • Frequent teruggeven van voeding of braken
  • Moeilijk slikken tijdens de voeding. Dit gaat vaak gepaard met huilen, overstrekken en opspannen.
  • Na de voeding regelmatig slikken
  • Hikken, niezen en boeren
  • ‘s Nachts veel wakker worden
  • Gewichtstoename problemen

Het teruggeven van voeding gebeurd dagelijks bij baby’s. Zolang de baby hier geen last van heeft is het geen probleem.

Echter wanneer de baby hier klachten aan ondervind wordt de term “gastro-oesofagale reflux”gebruikt. Dit betekent het terugstromen van de inhoud van de maag in de slokdarm. Wanneer de ingang van de maag onvoldoende sluit stroomt de maaginhoud, die uit zure maagsappen bestaat terug in de slokdarm. Aan de binnenkant van de slokdarm zitten slijmvliezen. Deze slijmvliezen zijn niet bestand tegen het zure maagsap en raken geïrriteerd.  Baby’s kunnen moeilijk aan geven wat er is en reageren door te huilen of  door op te strekken.

Naarmate de baby’s ouder worden nemen deze klachten af. Na 6 maanden kunnen ze vaak rechtop zitten en eten ze vastere voeding. Wat het terugstromen van de maaginhoud verminderd.

Osteopathie kan een verlichting geven van reflux. De osteopaat kijkt naar het hoofdje, de keelregio, de wervelkolom en middenrif. In deze regio’s kunnen bewegingsverliezen optreden wat onder andere een oorzaak kan zijn van de reflux.

Onze specialismen

Baby's en kinderen

Osteopaten behandelen baby's en kinderen onder meer vanwege slaapproblemen, langdurig huilen, problemen met zuigen of slikken, darmkrampjes, refluxklachten of keel-neus- een oorproblemen.

Zwangeren en pas bevallen vrouwen

Niets mooier dan een zwangerschap, toch? Hoewel? Het veranderende lichaam van aanstaande moeders zorgt nogal eens voor klachten.

Volwassenen

Vaak herstelt het lichaam zichzelf. Soms is de verstoring zo sterk, of houdt deze zo lang aan, dat het lichaam niet meer in staat is om te herstellen. De osteopaat is deskundig in de beoordeling van de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van alle weefsels van het lichaam.

Onze openingstijden 

Maandag

: 08.30 - 17.00 uur

Dinsdag

: 08.30 - 18.00 uur

Donderdag

: 08.30 - 17.00 uur